Najlepszy Ekogroszek | Chotyłów ul. Zaleska 70a, 21-530 Piszczac | woj. lubelskie | NIP: 5372624946

tel. +48 535 206 088, tel. 83 377 82 21 e-mail: sklep@najlepszyekogroszek.pl rejestracja | logowanie

Czym rozpalać ekogroszek? – najszybsze i najczystsze metody

Czym rozpalać ekogroszek? – najszybsze i najczystsze metody

Raz rozpalony piec na ekogroszek może pracować niemal bezobsługowo nawet przez kilka dni. Jednak co jakiś czas trzeba w nim wygasić i rozpalić go na nowo. Czasami może zająć to nawet godzinę! Taki długi czas może wynikać z niskiej jakości samego paliwa, złej techniki rozpalania ekogroszku lub korzystania ze złych czy nieefektywnych podpałek. Jeśli masz problem i nie wiesz, czym rozpalać ekogroszek, zapoznaj się z naszym poradnikiem! Dzięki niemu rozpalanie ekogroszku nie zajmie Ci więcej niż kilka minut!

Rozpalanie ekogroszku – porady na początek

Podstawową kwestią w kontekście rozpalania ekogroszku jest sama jakość paliwa. W tym wypadku kluczowa jest jego wilgotność. Jeśli jest zbyt wysoka, bo na przykład był on przechowywany w złych warunkach, nie tylko rozpalanie będzie bardziej problematyczne, ale również efektywność energetyczna spadnie. Optymalna wartość wilgotności ekogroszku powinna wynosić od 5 do 10%. Ekogroszek dostępny w naszym sklepie przechowywany jest w workach z tworzywa sztucznego, dzięki czemu jego wilgotność nigdy nie przekracza deklarowanej wartości.

Warto pamiętać też, żeby przechowywać ekogroszek w domu, w suchym miejscu, najlepiej w pomieszczeniu lub dokładnie przykryte. Dzięki temu rozpalanie będzie o wiele prostsze, a samo paliwo o wiele bardziej wydajne.

Jakiej podpałki użyć do rozpalania ekogroszku?

Rozpalanie ekogroszku, zwłaszcza na początku korzystania z tego paliwa może nastręczać trochę trudności. Wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad, aby było stało się to szybkie i bezproblemowe. Po pierwsze trzeba pamiętać, że ekogroszek niezwykle trudno rozpalić bez podpałki – nawet po długim czasie wystawienia na płomień zapalniczki czy podpalarki.

Wiele osób używa papieru lub kartonu, ale nie jest to najlepszy pomysł, bo najczęściej spalą się one szybciej, niż trwa zajęcie się ogniem ekogroszku. O wiele lepszym wyborem w tym kontekście są na przykład trociny lub wióry drzewne. Można je kupić lub przygotować samodzielnie. Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie naturalnej podpałki do grilla czy kominka – sprzedawanej w postaci sprasowanych i wysuszonych odpadów drzewnych. Zajmą się płomieniem bardzo szybko, ale jednocześnie będą palić się na tyle długo, że ekogroszek zdąży się rozpalić. Alternatywą może być bardzo drobny pellet.
Do rozpalenia ekogroszku wystarczy wówczas odrobina papieru i garść pelletu.

Niektórzy do rozpalania ekogroszku używają też płynnych podpałek grillowych lub bardzo mocnego alkoholu – na przykład denaturatu. Trzeba jednak uważać, bo nie wszyscy producenci kotłów rekomendują to rozwiązania, czasem wręcz je odradzają. Wszystko dlatego, że płynne paliwo jest bardzo łatwopalne. Dodatkowo paruje, a opary mogą bardzo łatwo niemal wybuchnąć i na przykład poparzyć użytkownika. Jeśli planujesz korzystać z płynnych podpałek, upewnij się, że piec jest wystudzony, co zminimalizuje proces parowania. Nie używaj też zbyt dużo płynu – maksymalnie około 100 mililitrów.

Jeśli nie chcesz korzystać z żadnej podpałki, możesz zaopatrzyć się w przenośny palnik gazowy. Kosztuje kilkadziesiąt złotych. Po skierowaniu płomienia w stronę ekogroszku, ten w ciągu kilku minut powinien się rozpalić.

Jak przygotować kocioł i ekogroszek do rozpalenia?

Korzystając z okazji, że w piecu jest wygaszone, warto dokładnie uprzątnąć wnętrze. Dobrej jakości ekogroszek (na przykład Ekogroszek EKO Classic) powinien zawierać zaledwie kilka procent popiołu (maksymalnie 3%), ale i tak w toku spalania pojawia się pewna ilość pyłu, więc warto się go pozbyć. Można użyć tego specjalnego odkurzacza. Dobrze jest też usunąć spieki, choć podobnie jak wyżej – w przypadku ekogroszku wysokiej klasy powinna być ich minimalna ilość. Więcej na temat obsługi i konserwacji kotła na ekogroszek można przeczytać w innych artykułach na naszym poradniku:

Przed rozpalaniem należy włączyć podajnik na funkcję manualną i usypać w kielichu kopczyk z ekogroszku. Następnie na samym środku trzeba wydrążyć wgłębienie, która będzie z wyglądu nieco przypominać krater wulkanu. W tym zagłębienie należy umieścić podpałkę stałą (trociny lub wióry z papierem). W przypadku podpałki płynnej należy wlać tam większość zawartości, a niewielką jego część wylać na boki kopczyka.

Następnie wystarczy zapalniczką lub palnikiem podpalić podpałkę i poczekać chwilę aż płomień będzie wyraźnie widoczny. Później trzeba zamknąć drzwiczki i włączyć nadmuch mniej więcej połowę mocy. Zbyt silna praca dmuchawy może zgasić płomień. Przez chwilę nie należy teraz otwierać drzwiczek, aby zachować cug i odpowiedni obieg powietrza wewnątrz kotła, a także, aby dym ze spalania podpałki nie wydostał się do pomieszczenia.

Po kilku minutach można sprawdzić, czy ekogroszek zaczął się już normalnie spalać. Wówczas można przełączyć podajnik w tryb automatyczny, który będzie dozował ilość paliwa adekwatną do zadanych ustawień kotła.

Ekogroszek - sklep

EKO Classic
EKO Classic

(Do kotłów z podajnikiem)

Maks. Wartość opałowa: 24 MJ/kg

Granulacja: 5-25mm

Wartość opałowa: 21-24 MJ/kg

siarka: max 0.5%

Popiół: max 3%

Cena: 869 zł 899 zł
+ darmowa dostawa
EKO Premium
EKO Premium

(Do kotłów z podajnikiem)

Maks. Wartość opałowa: 27 MJ/kg

Granulacja: 5-25mm

Wartość opałowa: 23-27 MJ/kg

siarka: max 0.5%

Popiół: max 5%

Cena: 899 zł 949 zł
+ darmowa dostawa
EKO Premium Plus
EKO Premium Plus

(Do kotłów z podajnikiem)

Maks. Wartość opałowa: 29 MJ/kg

Granulacja: 5-25mm

Wartość opałowa: 26-29 MJ/kg

siarka: max 0.5%

Popiół: max 3%

Cena: 959 zł 999 zł
+ darmowa dostawa

Przeczytaj także: