Najlepszy Ekogroszek | Chotyłów ul. Zaleska 70a, 21-530 Piszczac | woj. lubelskie | NIP: 5372624946

tel. +48 535 206 088, tel. 83 377 82 21 e-mail: sklep@najlepszyekogroszek.pl rejestracja | logowanie

Jak konserwować kotły na ekogroszek?

Jak konserwować kotły na ekogroszek?

W sezonie wiosenno-letnim przychodzi pora na przerwę w ogrzewaniu budynków. Jest to świetny czas, aby wykorzystać go do okresowego czyszczenia i konserwacji kotła. W środku urządzenia zbiera się pył, popiół i sadza, których usunięcie znacznie wpływa na wydajność kotła oraz ilość zużywanego opału w sezonie grzewczym.

Konserwację rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia ścianek wewnętrznych, kanałów konwekcyjnych oraz otworów przeznaczonych do dystrybucji powietrza z resztek opału. Jeśli kocioł posiada podajnik, należy go opróżnić oraz oczyścić z kurzu. Po wyjęciu ślimaka trzeba dokonać obiektywnej oceny jego stanu technicznego i możliwości dalszej eksploatacji. Warto również odłączyć motoreduktor od podajnika i wyczyścić połączenie, sprawdzając przy tym o-ring oraz, jeśli to konieczne, wymieniając uszczelkę. Właściwa konserwacja i ocena stanu technicznego jest niezbędna w profilaktyce awarii, jednak olbrzymi wpływ ma na nią również wykorzystywany opał. Węgiel orzech pakowany na okres zimowy oraz tani ekogroszek EKO Classic na nieco cieplejsze okresy przejściowe gwarantują wysoką jakość, a co za tym idzie - pozytywny wpływ na kocioł.

Ekogroszek - sklep

SOLAR
SOLAR

(Do kotłów z podajnikiem)

Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg

Granulacja: 5-25mm

Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg

siarka: max 0.8%

Popiół: max 4-10%

Cena: 1549 zł
+ darmowa dostawa
PREMIUM
PREMIUM

(Do kotłów z podajnikiem)

Maks. Wartość opałowa: 27 MJ/kg

Granulacja: 5-25mm

Wartość opałowa: 23-27 MJ/kg

siarka: max 0.5%

Popiół: max 4-6%

Cena: 1599 zł
+ darmowa dostawa
PREMIUM PLUS
PREMIUM PLUS

(Do kotłów z podajnikiem)

Maks. Wartość opałowa: 29 MJ/kg

Granulacja: 5-25mm

Wartość opałowa: 26-29 MJ/kg

siarka: max 0.5%

Popiół: max 3-5%

Cena: 1699 zł
+ darmowa dostawa

Przeczytaj także: