Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg
siarka: max 0.8%
Popiół: max 4-10%
tel. +48 535 206 088, tel. 83 377 82 21 e-mail: sklep@najlepszyekogroszek.pl rejestracja | logowanie
Węgiel kamienny od lat stanowi podstawowe źródło ogrzewania w domach wolnostojących. To, jakie ostatecznie będą koszty ogrzewania przy użyciu tego rodzaju paliwa, jest uzależnione zarówno od sprawności instalacji grzewczej, jak i rodzaju używanego do opału węgla. Jakie są rodzaje węgla kamiennego? Na jakie typy, klasy, gatunki i sortymenty można podzielić ten rodzaj paliwa?
Węgiel kamienny to jeden z dwóch podstawowych rodzajów węgla (drugi to brunatny). Jest powszechnie stosowany do ogrzewania, ma intensywnie czarny kolor i wyraźnie twardą strukturę. Zawartość czystego węgla w węglu kamiennym wynosi ok. 75-90%. To sprawia, że ma on znacznie wyższą kaloryczność niż węgiel brunatny.
Poniżej postaramy się przybliżyć, jakie są rodzaje węgla kamiennego, biorąc pod uwagę wszystkie cztery wymienione kryteria.
Węgiel kamienny można podzielić na typy. Poszczególne typy różnią się między sobą właściwościami i sposobem spalania. Tym samym, można trafić na węgiel, który będzie spalał się czysto i bezproblemowo, ale można też kupić taki, który będzie się kopcił i brudził kocioł. Jakie są rodzaje węgla ze względu na typ? Podstawowe to:
Spala się łatwo i czysto (jasnożółtym płomieniem), pozostawiając koks, który szybko znika. Ze względu na sposób i czas spalania, często jest określany mianem papierowego. Ma matowy, czarny kolor, a po upuszczeniu na twardą powierzchnię, łatwo się kruszy.
Spala się pomarańczowym płomieniem z czarnymi końcówkami. Jest w intensywnym odcieniu czarnego i ma błyszczącą strukturę. Do jego rozkruszenia niezbędny jest młotek. Idealnie sprawdza się w przypadku domowych kotłów.
Spala się ciemnopomarańczowym, kopcącym płomieniem. Przy spalaniu wydziela mnóstwo smolistych, trudnopalnych gazów. Pozostawia koks, który długo się spala. Wyglądem przypomina smołę o błyszczącej i jednolitej strukturze.
Ten typ węgla jest przeznaczony do użytku przemysłowego. Przy spalaniu wydziela substancje trujące, takie jak ciężkie smoły i gaz koksowniczy, które bardzo trudno spalić. Jest czarny jak smoła, bardzo twardy i szklisty.
Wydzielając klasy węgla ze względu na sortyment, brana jest pod uwagę wielkość ziaren surowca. Wyróżnia się cztery grupy sortymentów. Jakie?
To ziarno, które ma co najmniej 25 mm. Do tej grupy należą takie odmiany, jak: orzech, kostka i kęsy.
W tym przypadku wielkość ziarna może się wahać od 5 do 30 mm. Do tej grupy należy grysik i groszek, w tym również popularny ekogroszek.
Miał to najgorszy rodzaj węgla. Wielkość jego ziarna nie przekracza 6 mm.
W tej grupie znalazł się węgiel o wielkości ziarna do 1 mm, czyli pył i muł.
Przy wydzielaniu klas węgla brane są pod uwagę trzy parametry tego surowca: wartość opałowa, zawartość popiołu i zawartość siarki. Największe znaczenie ma wartość opałowa. To ilość energii, jaką węgiel jest w stanie przekształcić w ciepło w procesie spalania. Wartość opałowa jest w dużej mierze uzależniona od zawartości wilgoci i popiołu w węglu. Ten parametr najczęściej jest podawany w MJ/kg (megadżulach na kilogram). Wartość opałowa dla poszczególnych rodzajów węgla wynosi odpowiednio:
Klasa węgla jest oznaczana za pomocą trzyczłonowego symbolu. Przykładowo: klasa węgla 29-05-08 oznacza, że wartość opałowa surowca wynosi 29 MJ/kg, znajduje się w nim maksymalnie 5% popiołu, a zawartość siarki jest na poziomie 0,8%.
Biorąc pod uwagę klasę i sortyment, węgiel można podzielić na cztery gatunki. Im węgiel będzie miał niższą klasę i mniejsze uziarnienie, tym będzie słabszego gatunku.
Od kilku lat rośnie popularność ekogroszku. To rodzaj węgla kamiennego o wielkości ziarna od 5 do 25 mm, niskiej zawartości siarki (do 1%) i niewielkiej ilości generowanego popiołu (do 10%). Dzięki niskiej zawartości siarki, ekogroszek podczas spalania emituje znacznie mniejsze ilości dwutlenku siarki niż inne rodzaje węgla. To powoduje, że jest dużo bardziej przyjazny dla środowiska. Z kolei niska zawartość popiołu to gwarancja większej wydajności tego surowca.
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg
siarka: max 0.8%
Popiół: max 4-10%
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 27 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-27 MJ/kg
siarka: max 0.5%
Popiół: max 4-6%
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 29 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 26-29 MJ/kg
siarka: max 0.5%
Popiół: max 3-5%