Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg
siarka: max 0.8%
Popiół: max 4-10%
tel. +48 535 206 088, tel. 83 377 82 21 e-mail: sklep@najlepszyekogroszek.pl rejestracja | logowanie
Wielokrotnie zdarza się, że pojęcie kotła i pieca jest używane zamienne, jako określenie tego samego źródła ciepła. Tymczasem okazuje się, że między tymi nazwami występują zasadnicze różnice, które należy rozgraniczyć. Piec odpowiada jedynie za miejscowe ogrzewanie pomieszczenia, w którym zlokalizowane jest palenisko. Ciepło w tym przypadku uzyskiwane jest w procesie spalania paliwa, a następnie magazynowe i uwalniane do pomieszczenia w ciągu całego dnia. Przykładem opału wykorzystywanego w piecach tradycyjnych jest miał workowany.
Kocioł z kolei wytwarza nośnik ciepła, które może być wykorzystane do ogrzania innych pomieszczeń poprzez grzejniki. Jest więc elementem centralnego ogrzewania, odpowiadającego za utrzymanie optymalnej temperatury w grzejnikach. Zaletą jest możliwość regulacji ciepła oraz równomierne jego rozprowadzanie po wszystkich pomieszczeniach. Jednym z częściej wykorzystywanych rodzajów opału w kotłach jest tani ekogroszek Classic.
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg
siarka: max 0.8%
Popiół: max 4-10%
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 27 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-27 MJ/kg
siarka: max 0.5%
Popiół: max 4-6%
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 29 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 26-29 MJ/kg
siarka: max 0.5%
Popiół: max 3-5%