Rozpalanie pieca na ekogroszek

Rozpalanie pieca na ekogroszek

Dym jednoznacznie kojarzy się ze zjawiskiem negatywnym, podczas gdy stanowi tak naprawdę bardzo kaloryczny produkt, który może poprawić efektywność palenia w piecu. Trzeba tylko zastosować odpowiednią technikę, umożliwiającą wykorzystanie także tego produktu spalania do celów użytkowych. Najpowszechniej stosowanym sposobem jest przykrycie rozpałki drewnem a w dalszej kolejności węglem lub ekogroszkiem. W efekcie opał pozostający u góry osusza się i wydziela parę wodną oraz gazy nim jeszcze zacznie się palić. Takie działanie może spowodować, że nawet do 30% opału może się ulotnić wraz z dymem. Można działać inaczej!

Efektywne rozpalanie pieca na ekogroszek od góry

Polecaną dla użytkowników metodą efektywnego palenia w piecu jest rozpalanie piec na ekogroszek od góry. Należy w takiej sytuacji ułożyć na samym dole ekogroszek lub tradycyjny węgiel, następnie utworzyć warstwę z drewna i na niej ułożyć rozpałkę. Żar pojawia się wówczas w górnej części i stopniowo przechodzi na dół, dzięki czemu lepiej dopalają się lotne substancje wydzielane z opału. Ponadto ten sposób oznacza mniej dymu, popiołu, a także mniejsze zanieczyszczenie powietrza. Nie zachodzi także konieczność ciągłego dokładania do paleniska, ponieważ opał spala się wolniej. Warto odczekać trochę więcej czasu (niż w przypadku rozpalania z dołu), żeby piec się nagrzał, nawet jeśli rozpalanie pieca na ekogroszek od góry nie należy do najłatwiejszych.

Warto mieć na uwadze, że bardzo dobrze w tej technice rozpalania sprawdzi się ekogroszek, jak i węgiel oraz brykiet. Nie ma potrzeby stosowania tego rozwiązania dla kostki lub koksu, ponieważ nie przyniesie oczekiwanych rezultatów (węgiel kostka pali się pomału i mało dymi, zaś koks nie ma substancji lotnych).

Kto może rozpalać piec na ekogroszek od góry?

Ta technika może być zastosowana w każdym urządzeniu grzewczym, posiadającym wylot powietrza pod ruszt, zaś wylot spalin w górnej części paleniska. W praktyce zalicza się do tych urządzeń około 90% domowych kotłów, kominki, a także piece kaflowe i kuchenne z wysokim paleniskiem. W przypadku kotłów dolnego spalania (czyli gdy wylot spalin jest u dołu) rozpalanie właśnie od dołu jest najbardziej efektywne i pod takim kątem została opracowana konstrukcja tego typu pieców.

Przeczytaj również: 

Jak prawidłowo ustawić piec/kocioł na ekogroszek?

Ekogroszek - podstawowe informacje 

Kocioł na ekogroszek - jaki wybrać?