Pellet - czym jest i jak wygląda jego produkcja?

Pellet - czym jest i jak wygląda jego produkcja?

Pellet to, zgodnie z jego definicją, granulki o szczególnych możliwościach. Charakterystyczne bryłki to szczególnie popularny typ odnawialnego oraz - co szczególnie ważne - ekologicznego paliwa. Pellet wytwarzany jest z różnorodnego rodzaju biomasy drzewnej. Jego cechą charakterystyczną jest duże zróżnicowanie. Produkcja pelletu może odbywać się przy wykorzystaniu szerokiego zestawienia produktów ubocznych - wpisuje się to zarówno w trendy ekologiczne, jak i ograniczenie kosztów związanych z wytwarzaniem energooszczędnych paliw.

Pellet - co to jest?

Granulat drzewny tworzony jest w oparciu o różne typy biomasy. Podbił rynki - nie tylko polski - ze względu na łatwość pozyskania surowców. Dziś Polska jest wśród największych producentów tego opału na kontynencie. Pułap ok. 600 tys. ton rocznie daje miejsce w czołowej dziesiątce. Popularność pelletu sprawia, że zapotrzebowanie na ten granulat stopniowo rośnie - to m.in. efekt szeregu korzyści jakie zapewnia on w kontekście gospodarstw domowych.

Powszechne zainteresowanie pelletem wynika z szeregu jego zalet: od wysokiej kaloryczności przez niewielkie ilości odpadków po łatwy transport czy swobodę przechowywania. Dodatkowo pellet uznawany jest za doskonałe rozwiązanie w kontekście środowiska: nie generuje zanieczyszczeń i nie wywołuje np. alergii. To, w połączeniu z atrakcyjną ceną i dostępem do infrastruktury zapewniającej spalanie pelletu buduje jego popularność w Polsce i Europie. 

Produkcja pelletu

Pellet pozyskiwany jest ze zróżnicowanych materiałów; granulat - czyli trociny dostosowane do opału - to efekt zarówno resztek z produkcji drzewnej, jak i biomasy leśnej czy odpadów tartacznych. Coraz częściej spotyka się pellet, do którego przydany okazują się resztki upraw rolniczych. Technologia wykonania i coraz bardziej zaawansowane metody przekształcania surowca pozwalają na efektywne wykorzystanie coraz bardziej zróżnicowanych produktów bazowych. 

Jak wygląda produkcja pelletu w praktyce? Surowiec do produkcji - głównie wióry, zrębki czy trociny - mieszane są ze sobą, by uzyskać idealną, jednolitą zawartość ligniny. Ona odpowiedzialna jest za odpowiednie zespojenie pelletu. Jest szczególnie istotna w kontekście tego, jaki będzie pellet podczas sezonu jesienno-zimowego. To istotne w kontekście np. zróżnicowania zastosowanego drewna - pomieszania iglastego oraz liściastego. Produkcja pelletu skoncentrowana jest więc przede wszystkim na idealnym ujednoliceniu surowca i przygotowaniu wysokojakościowego produktu ostatecznego. Musi on stanowić zwarty granulat odporny na naturalne uszkodzenie. 

Kaloryczność pelletu

O jakości ostatecznego produktu - już po mieleniu, granulowaniu i chłodzeniu, prasowaniu czy usunięciu pyłów - decyduje kaloryczność pelletu. Materiały o wysokiej jakości to pellet o niskiej zawartości popiołu - najczęściej wykonany z czystego oraz osuszonego drewna. Zakłada się, że jedna tona pelletu odpowiada ok. 450 l standardowego oleju napędowego czy 0,7 t ekogroszku. Ważna jest tu jakość produktu. Pellet potwierdzony certyfikatami DINplus czy ENplus to pewność nie tylko odpowiedniej kaloryczności - inaczej określanej jako wartość opałowa - ale też materiału dostosowanego do przechowywania zimą. Wybierając pellet należy zwrócić uwagę m.in. na surowiec, średnicę granulatu czy zawartość popiołu. 

Ekologiczność pelletu

To argument, który trudno zlekceważyć. Pellet jest neutralny wobec środowiska: nie generuje zapachów, poza charakterystyczną wonią drewna, nie doprowadza do alergii i nie generuje substancji szkodliwych. W efekcie pellet określany jest jako paliwo przyszłości - zerowa emisja dwutlenku węgla jest nieporównywalna wobec poziomów, jakie generują gaz ziemny, olej opałowy czy węgiel. Ekologiczność pelletu sprawia również, że wykorzystując to paliwo można liczyć na np. dofinansowania systemów grzewczych w ramach wymiany na rozwiązania i technologie zgodne ze środowiskiem. 

Rodzaje pelletu

Wyróżnić można różne typy pelletu w zależności od kryteriów. W przypadku typu surowca wyodrębnić należy pellet drzewny, ale również słomiany, słonecznikowy czy inny - np. mieszany. Pellet można też podzielić pod kątem właściwości fizycznych: od twardości przez kaloryczność oraz odporność na ścieranie. Popularnym podziałem pelletu jest też jego wypełnienie norm. Najlepszym gatunkiem jest pellet DIN PLUS (EN A1); w małych piecach popularny jest też DIN 51731 (DIN EN A2). Alternatywą dla tych opcji są pellet bez certyfikatów lub DIN EN A1. Najniższą jakość użytkową ma pellet bezklasowy do masowego użycia przemysłowego. 

Czy pellet jest dobrym paliwem? 

Łącząc wszystkie pożądane cechy przez rynek, pellet to dziś szczególnie popularne rozwiązanie. Atrakcyjna cena względem możliwości energetycznych idzie w parze z wygodą - szczególnie w kontekście używania pelletu w domu. Łatwy transport, możliwość swobodnego składowania produktu - z dbałością o suche środowisko - oraz praktycznie bezobsługowość granulatu sprawiają, że świetnie sprawdza się jako materiał opałowy. Dodatkowo idealnie odpowiada nowoczesnym założeniom ekologicznym - nie emitując dwutlenku węgla i zapewniając przyjemną, naturalną woń stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnego węgla czy oleju opałowego.