Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg
siarka: max 0.8%
Popiół: max 4-10%
tel. +48 535 206 088, tel. 83 377 82 21 e-mail: sklep@najlepszyekogroszek.pl rejestracja | logowanie
Szukasz alternatywnych źródeł energii cieplnej? Wybierz pellet – ekologiczny sposób na ogrzanie Twojego domu! Jest coraz popularniejszy i przyczynia się do poprawy jakości powietrza, którym oddychasz. Jaki wybrać i jakie są jego rodzaje? Sprawdź i zacznij dbać o środowisko!
Pellet powstaje poprzez sprasowanie pod wysokim ciśnieniem biomasy – dzięki temu granulat charakteryzuje się dużą wydajnością w trakcie spalania. Decydując się na zakup tego ekologicznego źródła energii, warto dowiedzieć się, jakie są dostępne na rynku jego rodzaje i czym się charakteryzują:
Jest to pellet, do którego produkcji używa się trociny drzew iglastych, na przykład sosny. Charakteryzuje się jasnym kolorem, przyjemnym zapachem oraz zwartą strukturą. Często nie zawiera sztucznych substancji wiążących – przez dużą zawartość żywicy granulat nie rozpada się i bardzo łatwo się rozpala. Jest wysokokalorycznym produktem, który doskonale sprawdza się jako główne źródło energii do ogrzewania domu, a spalany w przeznaczonym do tego piecu okaże się świetną inwestycją dla domowego budżetu. Jeżeli chcesz zakupić wysokojakościowy pellet z trocin sosnowych, wybierz Pellet Premium Plus – ilość wytworzonego popiołu nie przekracza 0,7% i można go wykorzystać w przydomowym ogródku jako nawóz dla roślin.
Powstaje on z biomasy, powstającej przy obróbce takich drzew jak dąb czy buk. Jest ciemniejszy od pelletu iglastego i nie ma tak mocno wyczuwalnego zapachu żywicy. Charakteryzuje się mniejszą wartością opałową, ale doskonale sprawdzi się przy paleniu w kominkach. Trudniej rozpala się w piecu, ale dłużej utrzymuje ciepło, przez co dobrze sprawdza się podczas długich mroźnych tygodni. Produkcja pelletu liściastego jest skomplikowana, a przez naturalnie małą ilość żywicy niektórzy z wytwórców, aby uzyskać zbite i nierozwarstwiające się drobiny, dodają do niego kleje i różne substancje chemiczne, które obniżają jakość produktu. Ponadto przez swoją ciemną barwę łatwo go zmieszać innymi rodzajami paliw z biomasy, co także może wpłynąć na jego właściwości energetyczne.
Warto wiedzieć: Chemiczne spoiwa, które są dodane przy produkcji pelletu, mogą przyczynić się do powstawania spieków – trudnych do usunięcia pozostałości po spaleniu paliwa. |
Jest to jeden z mniej popularnych rodzajów pelletów – powstaje z odpadów rolnych oraz leśnych. Biomasa uzyskiwana jest między innymi z ziaren zbóż i ich łodyg, siana i różnych części roślin uprawnych. Po jego spaleniu powstaje o wiele więcej popiołu niż w przypadku paliwa z biomasy drzew iglastych czy liściastych, przez co utrzymanie pieca w czystości jest o wiele bardziej czasochłonne. Oczywiście – decydując się na agropellet, można zakupić piec z mechanicznym odpopielaniem, jednak nadal wymagana jest kontrolowanie pracy urządzenia i usuwanie powstających pozostałości po biopaliwie.
Przeczytaj także: Do jakiego kotła przeznaczony jest pellet?
Powstaje poprzez sprasowanie pod wysokim ciśnieniem suchych łusek i łodyg słonecznika. Podobnie jak agropellet jest tani, dzięki czemu ma wielu zwolenników – dla wielu jest to zamiennik wysokoenergetycznych pelletów drzewnych. Niestety – w porównaniu do granulatu sosnowego przy jego wytwórstwie nieuczciwi producenci wykorzystują m.in. chemiczne spoiwa oraz różne wypełniacze, które mogą powodować szybsze zużycie pieca oraz emisję szkodliwych spalin do atmosfery.
To może Cię zainteresować: Pellet – czym jest i jak wygląda jego produkcja?
Tylko ten wysokojakościowy! Przy wyborze odpowiedniego biopaliwa do ogrzania domu, warto wziąć pod uwagę kilka cech, którymi powinien charakteryzować się idealny pellet:
Wszelkie odstępstwa powinny Cię zaalarmować – widzisz w opakowaniu różnokolorowe drobiny? Pellet rozwarstwia się i kruszy, a przy jego spalaniu unosi się nieładny, chemiczny zapach? Zmień używany produkt – zaoszczędzisz czas i pieniądze!
Jeżeli zależy Ci na produkcie, który jest przyjazny dla środowiska naturalnego oraz domowego budżetu, wybierz pellet drzewny. Granulat z iglaków ma pewną przewagę nad tym wykonanym z drzew liściastych – przez jego jasny kolor i dużą ilość żywicy zmniejsza się ryzyko wystąpienia w składzie szkodliwych spoiw. Zarówno dębowe, jak i sosnowe drobiny charakteryzują się dużą energetycznością, a po spaleniu pozostawiają małą ilość popiołu. Jest to ekologiczny sposób na ogrzanie domu, a wybierając ten wysokojakościowy, sprawisz, że do atmosfery dostanie się niewielka ilość pyłów i drobin.
Zobacz także: Dlaczego pellet jest ekologiczny?
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg
siarka: max 0.8%
Popiół: max 4-10%
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 27 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-27 MJ/kg
siarka: max 0.5%
Popiół: max 4-6%
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 29 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 26-29 MJ/kg
siarka: max 0.5%
Popiół: max 3-5%