Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg
siarka: max 0.8%
Popiół: max 4-10%
tel. +48 535 206 088, tel. 83 377 82 21 e-mail: sklep@najlepszyekogroszek.pl rejestracja | logowanie
Dym jednoznacznie kojarzy się ze zjawiskiem negatywnym, podczas gdy stanowi tak naprawdę bardzo kaloryczny produkt, który może poprawić efektywność palenia w piecu. Trzeba tylko zastosować odpowiednią technikę, umożliwiającą wykorzystanie także tego produktu spalania do celów użytkowych. Najpowszechniej stosowanym sposobem jest przykrycie rozpałki drewnem a w dalszej kolejności węglem lub ekogroszkiem. W efekcie opał pozostający u góry osusza się i wydziela parę wodną oraz gazy nim jeszcze zacznie się palić. Takie działanie może spowodować, że nawet do 30% opału może się ulotnić wraz z dymem. Można działać inaczej!
Polecaną dla użytkowników metodą efektywnego palenia w piecu jest rozpalanie piec na ekogroszek od góry. Należy w takiej sytuacji ułożyć na samym dole ekogroszek lub tradycyjny węgiel, następnie utworzyć warstwę z drewna i na niej ułożyć rozpałkę. Żar pojawia się wówczas w górnej części i stopniowo przechodzi na dół, dzięki czemu lepiej dopalają się lotne substancje wydzielane z opału. Ponadto ten sposób oznacza mniej dymu, popiołu, a także mniejsze zanieczyszczenie powietrza. Nie zachodzi także konieczność ciągłego dokładania do paleniska, ponieważ opał spala się wolniej. Warto odczekać trochę więcej czasu (niż w przypadku rozpalania z dołu), żeby piec się nagrzał, nawet jeśli rozpalanie pieca na ekogroszek od góry nie należy do najłatwiejszych.
Warto mieć na uwadze, że bardzo dobrze w tej technice rozpalania sprawdzi się ekogroszek, jak i węgiel oraz brykiet. Nie ma potrzeby stosowania tego rozwiązania dla kostki lub koksu, ponieważ nie przyniesie oczekiwanych rezultatów (węgiel kostka pali się pomału i mało dymi, zaś koks nie ma substancji lotnych).
Ta technika może być zastosowana w każdym urządzeniu grzewczym, posiadającym wylot powietrza pod ruszt, zaś wylot spalin w górnej części paleniska. W praktyce zalicza się do tych urządzeń około 90% domowych kotłów, kominki, a także piece kaflowe i kuchenne z wysokim paleniskiem. W przypadku kotłów dolnego spalania (czyli gdy wylot spalin jest u dołu) rozpalanie właśnie od dołu jest najbardziej efektywne i pod takim kątem została opracowana konstrukcja tego typu pieców.
Przeczytaj również:
Jak prawidłowo ustawić piec/kocioł na ekogroszek?
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 26 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-26 MJ/kg
siarka: max 0.8%
Popiół: max 4-10%
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 27 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 23-27 MJ/kg
siarka: max 0.5%
Popiół: max 4-6%
(Do kotłów z podajnikiem)
Maks. Wartość opałowa: 29 MJ/kg
Granulacja: 5-25mm
Wartość opałowa: 26-29 MJ/kg
siarka: max 0.5%
Popiół: max 3-5%